https://www.youtube.com/YerliAkademi

16 Haziran 2020 Salı

Primavera P6 Eğitimi - Bir Projenin Baştan Sona Planlanması (Learn Oracle Primavera Project Planning)

1.Tanıtım Ve Arayüz 

Primavera dünya genelinde yaygın olarak kullanılan bir proje yönetim programıdır. Program ilk açıldığında 3 bölümden oluşan bir arayüz ile karşılaşılır. 


Soldaki panel Excel'deki satır ve sütunların olduğu bölüm gibi düşünülebilir. Örneğin bir inşaat projesi hazırlanacaksa kaba işler, ince işler ve bunların alt başlıkları gibi veriler bu panelde gösterilir. Sağ taraftaki panel ise gant şemasının gösterileceği yer. İşlerin ilerleyişi, birbirleri ile olan bağlantıları renkli yatay çizgiler şeklinde bu bölümde gösterilir. Alt bölümde bulunan panel, aktivite detaylarının değiştirilebileceği sekmelerden oluşuyor. Örneğin temel demir imalatında kaç ton demir gideceği bu bölümden düzenlenebilir. En alt kısımda aktif portfolyonun adı, kayıt tarihi, kullanıcı adı gibi bilgiler yer alır. Yeni bir portfolyo tanımlandığında buradaki veriler de değişecektir. 

2.Admin Preferences

Projeye başlamadan önce çalışma saatleri ve kullanılacak para birimi gibi bir takım genel ayarlamaların belirlenmesi gerekiyor. Bu ayarlamaları düzenlemek için ilk olarak yönetici tercihleri bölümüne girilir. 



Genel ayarlar bölümünde ayraç olarak nokta, haftanın ilk çalışma günü olarak Monday ve varsayılan aktivite süresi sıfır olarak belirlenebilir. 

Data Limits bölümünde programa girilecek bir takım verilerin sınırları düzenlenebilir. ID Lenghts kısmında aktivitelere ait id uzunluğu belirlenebilmektedir. ID, aktivite kodu olarak düşünülebilir. 

Mevcut ayarlara göre çalışma süresi, haftanın beş günü olmak üzere günde sekiz saat olarak belirlenmiş durumda. Bir inşaat projesi olduğunu ve haftanın yedi günü çalışıldığı varsayılırsa yeni değerler haftalık kutucuğu için 56, aylık için 224, yıllık için ise 2688 saat olacaktır. Alttaki kutucuk pasif halde bırakıldığında hazırlanan time periyodu, programa erişimi olan tüm kullanıcılar için geçerli hale getirilmiş olur. Aktif bırakılırsa çalışma takvimi kısmında her kullanıcıya kendi time periyodunu yapma seçeneği verilmiş olur. Aktif bırakılırsa zaman zaman hatalara sebep olabilmektedir. Alt kısımda kısayolların düzenlenebileceği bir bölüm bulunmakta. 

Bir diğer düzenleme yapılabilecek bölüm Rate Types bölümü. Burada birim fiyatların alındığı yerler belirlenir. Bu kısımlara ücret türü olarak Bayındırlık ve Firma gibi birim fiyatların alındığı yerler yazılır. 

Industry bölümünden örneğin bir inşaat projesi hazırlanacaksa engineering and construction seçeneği seçilebilir. 






2.Admin Categories

Bu bölümde gider kategorileri, risk tipleri, ölçü birimleri gibi bir takım hazır kategoriler tanımlanmış durumda. Proje ilerleme aşamasında ihtiyaç duyulması halinde buradaki sekmelerin içerisine girilip add butonuna tıklayarak yeni kategoriler eklenmesi mümkündür. Örneğin ölçü birimleri bölümünde metre yoksa bu bölümden eklenebilir. Add butonuna bastıktan sonra ilk kutucuğa birimin kısaltması, ikinci kısma ise birimin adı yazılır. 

3. Currencies

Projede kullanılmak istenilen para birimini belirlemek için Admin bölümünden Currencies seçeneği tıklanır. Sağ taraftaki Add butonunu tıklanarak para birimi eklenebilir. Alt kısımdan general sekmesinde bulunan Currency ID kutucuğuna para birimi kısaltması, Name kutucuğuna açıklaması, sembol kısmına para birimi sembolünü, döviz kuru kısmına ise eğer döviz kullanılmayacaksa 1 yazılır. Eğer başka bir para birimi yazılırsa anlık kura göre kat sayı yazılmalıdır. 


Para birimi gösterim şeklini belirlemek için apperarance sekmesi kullanılır. Apperarance bölümünde paranın ondalık ayıracının türü (nokta, virgül), noktadan sonraki hane sayısı, binlik ayıracı türü belirlenir. (nokta, virgül). Pozitif ve negatif gösterim şekli alt kısımdan belirlenir. 






4. User Preferences (Kullanıcı Tercihleri)

Genel yönetici ayarlarını tamamladıktan sonra kullanıcı tercihleri belirlenir. Edit bölümünden kullanıcı tercihleri seçeneği tıklanır. İlk bölümde zaman ayarlamalarının yapıldığı time units bölümü bulunur. Units Format başlığı altında kaynaklar için zaman tercihlerini düzenlenebilir. Zaman birimi olarak saat, ondalık hane sayısı 1 seçilebilir. Sağ taraftaki kutucukta değişimler takip edilebilir. 

İş süreci için zaman tercihi gün olarak belirlenebilir. 



Dates
sekmesinde tarih biçimleri düzenlenir. Currency bölümünde yönetici tercihleri bölümünde hazırlanan para birimi seçimi yapılabilir. Eğer yönetici panelinde para birimi eklenmediyse istenilen para birimi bu listede gösterilmeyecektir. Asistan bölümünde yardımcı diyalog pencerelerinin aktif veya pasif duruma getirme ayarları yapılır. Yeni bir kaynak veya aktivite açılırken diyalog penceresinin çıkıp çıkmayacağı buradaki kutucuklar doldurarak ayarlanır. Application bölümünde açılış ayarlarının yapılabileceği bir takım seçenekler bulunur. Programı açarken boş bir ekran görmek istenirse startap window bölümünü Nan olarak güncellenmelidir. Alttaki kutucuk aktif hale getirilirse program açılmadan önce; yeni bir proje aç, son projeye devam et gibi seçeneklerin olduğu bir diyalog penceresi çıkar. 

5.Calendars (Takvim)

Proje süresinin belirlenmesi, adam/saat hesaplamaları ve maliyet analizi için çalışma saatlerinin düzenlenmesi gerekmektedir. Bu yüzden proje için bir çalışma takvimi belirlenmelidir. Time periods butonunu yönetici tercihleri panelinden devre dışı bırakıldıysa pasif durumda olacaktır. 

Haftanın yedi günü çalışma olması istenirse tüm günler seçilip work butonuna tıklanmalıdır. Klavyeden Ctrl veya shift tuşuyla çoklu seçim yapılabilir. Resmi tatiller için ise nonwork butonunu tıklanır. 

Çalışma saatleri, mola saatleri workweek bölümünde düzenlenir. Yapılan değişiklikler standart butonunu kullanarak diğer günlere uygulanır. 

6.Portfolio Oluşturma 

Firmaya ait projeleri listelemek için Portfolio oluşturulur. Description panelinde Portfolio'da olması istenen çalışmalar yazılabilir. Portfolio'yu oluşturduktan sonra file sekmesinden hazırlanan 
Portfolio aktif hale getirilir. Pencerenin en altında hangi Portfolio üzerinde çalışıldığı gösterilir. 








7.Organizasyon Şemasını Oluşturma (OBS Oluşturma) 

Firmanın organizasyon şemasını oluşturmak için Enterprise sekmesinden OBS seçeneği tıklanır. Hiyerarşi girintileri oklar yardımıyla yapılabilir. Çalışanlara ait bilgiler modify bölümünden güncellenebilir. 





Organizasyon şeması mouse ile sağ tıklanıp açılan listede Chart View seçeneği ile çizelge şeklinde de gösterilebilir. 





8.EPS Oluşturma (Şirketin Yapısı Belirlenir)

Projelerin hiyerarşik yapısını oluşturmak, alt projelere ayırmak için EPS oluşturulur. Hiyerarşik yapının en üstüne şirketin adı yazılabilir. Proje sorumlusu belirlenir. 

Yeni bir proje oluşturulacaksa ilk önce proje adı girilir. Proje başlangıç ve bitiş tarihi belirlenir. Sorumlu kişi atanır. Ücret türü belirlenir. 





9.WPS: İş kırılım yapısı, Proje adımlarını Oluşturma 

Projenin iş kırılım yapısını oluşturmak, proje adımlarını belirlemek için project sekmesinden wps seçeneği tıklanır. Project menüsündeki seçeneklere ait kısayollara sol taraftaki panelden de ulaşılabilir. Sağ taraftan ekle butonuna basarak görevler eklenir. 

İş girintileri oklar yardımıyla düzenlenir. 

10.Aktivitilerin Belirlenmesi 

Aktivite panelindeki renkler, yazı fontları vb özellikler group and sort panelinden düzenlenir. Aktivite eklemek için sağ taraftaki panelde bulunan aktivite ekle butonu tıklanır. Açılan diyalog penceresinde ilk olarak aktvite adı yazılır. Bu penceredeki tüm bilgiler detay panelinden de düzenlenebilir. 

Gant şemasında en baştaki kırmızı çizgi proje ilerleyişini, siyah çizgiler WBS'leri, yeşil çizgiler ise aktiviteleri temsil eder. Mouse ay satırına getirildiğinde imleç el şeklini alır. Mouse'un sol tuşuna basılı tutarak şema ileri geri hareket ettirilebilir. Mouse gün satırına getirildiğinde imleç büyüteç şeklini alır. Mouse'un sol tuşuna basılı tutularak hareket ettirildiğinde sütun aralıkları genişletilmiş olur. 

Zaman satırında gün yerine hafta veya ay da gösterilebilir. Bunun için timescale paneline girilir. Gant şeması başlangıcının, projenin başlangıç tarihi olarak ayarlandığı görülür. Tarih aralığı listesinden yıl/ay gösterimini seçip kontrol edildiğinde satırların yıl ve aylara göre düzenlendiği görülecektir. İlerleme çizgisi üst panelden kapatıp açılabilir. Spot light butonu da eğer istenirse proje ilerleyişi aşamasında kullanılabilir. 

11.Aktivitilerin Bağlanması 

Aktivitelerin bağlantısını yapmak için detay panelindeki öncül veya ardıl sekmeleri kullanılabilir. Bu iki sekme Relationships sekmesinde bir arada görülebilir. Eğer sekme gözükmüyorsa panel üzerinde sağ tıklanıp açılan listede Customize bölümünden eklenebilir. 

Aktivitileri birbirine bağlamak için Assign butonu kullanılır. Bağlantı türü kısmında 4 farklı bağlantı türü bulunmaktadır. Aktiviteye göre bunlardan biri seçilebilir. 

FF (Finish To Finish): Aktivitenin bitmesi bağlı olan aktivitenin bitişine bağlıdır.
FS (Finish To Start): Aktivitenin başlaması bağlı aktivitenin bitişine bağlıdır.
SF (Start To Finish): Aktivitenin bitmesi bağlı olduğu aktivitenin bitmesine bağlıdır.
SS (Start To Start): Aktivitenin başlaması bağlı olduğu aktivitenin başlamasına bağlıdır.

Üst panelden Schedule butonunu tıklanarak aktivitelerin birbiri ile olan bağlantıları gant şemasında görülür. 

12.Kaynakların Belirlenmesi 

Proje giderlerinin belirlenmesi için ilk önce Enterprise sekmesi altında kaynak kodu seçeneği tıklanır. Projede olabilecek giderler bu bölümde yazılır. Bu giderlerin altını doldurmak için Enterprise sekmesinden kaynaklar seçeneği tıklanır. Hazırlanan kaynak kodlarının altına kaynaklar girilir. Kaynak ekle butonuna tıkladıktan sonra kaynak kodu ve adı girilir. İşçi için labor, ekipman için Nonlabor, malzeme veya taşeron için material kaynak tipi seçilir. 

Malzeme kaynağı girildiğinde istenilen birim listede yoksa yönetici panelinden eklenebilir. İşçilere mesai yapılacağı zaman saatlik ücretin 2 katı verilecekse Overtime Allowed seçeneği aktifleştirildikten sonra kutucuğa 2 yazılır. Günlük çalışma saatleri ve saatlik ücretler belirlenir.

13.Kaynakların Atanması 

Kaynakları aktivitelere atamak için alt bölümde bulunan Resources paneli kullanılabilir. Kaynak ekle butonuna tıkladıktan sonra kaynaklar seçilir. Çoklu seçim yapılırken CTRL tuşu kullanılabilir. Sütunlara bütçe maliyeti ve birim fiyat sekmesini ekleyerek kaynağın saatlik maliyetinin düzenlenir ve projedeki toplam maliyeti de görülecektir. 

Toplam bütçe maliyeti sütunu eklenip her aktiviteye ait maliyet görülebilir. Proje süresi boyunca sürekli olacak giderler bir aktivite altında toplanıp Genel Giderler adı olarak düzenlenebilir. 






14.Baseline 

Buraya kadar hazırlanan program hedefleri maintain baseline bölümü kullanılarak kaydedilir. Yeni bir taban çizgisi oluşturulur. Bu çizgiler mevcut yeşil çizgilerin altına yerleşecekler. Böylece proje başladığında proje ilerleyişi bu taban çizgileri yardımıyla daha kolay takip edilebilecektir. 
Eklenen baseline projeye atanır. Çizelge bölümünde taban çizgilerinin görülebilmesi için mouse ile sağ tıklanıp bar seçeneği seçilir. Buradan baseline yazan seçeneklerin kutucukları doldurulur. Böylece yeşil çizgilerin altına yeni eklenen taban çizgileri yerleşmiş olacaktır. Proje başladıktan sonra her hangi bir aktivitede gecikme olursa yeşil çizgi taban çizgisinin gerisinde kalacaktır. 

 15.Projenin İlerleyişi 

Aktivite seçildikten sonra durum panelinden aktivite başlatılır. Aktivitenin ne zaman biteceği, bitmesine kaç gün kaldığı, yüzde kaçlık bir ilerleme olacağı detay panelinde görüntülenmektedir. Bir aktiviteyi daha erken bitirmek için Remaining kutucuğuna kaç gün erken bitecekse o değer girilir. Böylece bitiş tarihi güncellenecek ve gant şemasında değişim görülecektir.

16.Kiometre Taşı (Milestone), Kritik Yol Ve Toplam Bolluk 

Projenin bitiş süresini etkileyecek kritik aktivitelerin bilinmesi gerekir. Eğer kritik yol bilinirse projedeki olası gecikmeler için gerekli önlemler alınabilir. Kritik yolun gant diyagramında görülebilmesi için proje bitiş tarihinin sınırlandırılması gerekir. 

Bir aktiviteden sonra kilometre taşı eklemek için sağ taraftan aktivite ekle butonunu tıklanıp çıkan diyalog penceresinde kilometre taşına bir ad verilir. Aktivite tipi start milestone olarak belirlenir. Sonra kilometre taşı istenilen aktiviteye bağlanır.  Kilometre taşı için belirlenen zaman geldiğinde bodrum o aktivitenin tamamlanmış olması gerekiyor. 

Bu yüzden kilometre taşından önceki aktiviteye bir bir kısıtlama uygulanmalıdır. Aktivite seçiliyken durum sekmesindeki Constraints bölümünden zorunlu bitiş seçilir. Böylece gant diyagramında kritik yol belirmiş olur.

17.Reports 

1) Manuel Olarak Rapor Alınması

Hazırlanan programı raporlamak için Tools sekmesindeki raporlama seçenekleri kullanılır. Manuel raporlama yapmak için Report Wizard seçeneğini tıklıyorum. 









Bu raporlama seçeneği ile sütunların istenilen şekilde oluşturulabileceği rapor çıktıları alınabilmektedir. 










Print
butonu ile hazırlanan raporun çıktı alınır.








2) Hazır Şablonlarla Rapor Alınması

Diğer bir raporlama seçeneği de hazır şablonları kullanarak rapor almak. Reports panelinde bir çok başlık altında sunulan hazır rapor şablonları kullanarak rapor almak mümkün. 











3) Web Raporlaması

Web raporlaması seçeneğini kullanabilmek için bilgisayarda yeni bir klasör açılması gerekiyor. Başlıkların olduğu bu pencerede raporda olması istenilen başlıklar seçilir. 












Genel sekmesinde bilgisayarda oluşturulan boş klasör seçilmeli. Web arayüz düzenlemesi yapılmak istenirse düzenle butonu tıklanır. 







Grafikler bölümünden görünüm şekli ve sütunlar belirlenebilir. Reports bölümünden raporlamak istediğimiz verileri seçtikten sonra publish butonuna basarak rapor incelenebilir. 




4) Primavera Arayüzü Üzerinden Rapor Alınması

Primavera Arayüzü
üzerinden raporlama yapmak için baskı önizleme butonunu tıklanır.  Sayfa ayarları bölümündeki ayarlar yapılır. Eğer gant şemasının da çıktıda görünmesi istenirse fit timecale seçeneğinin işaretli olması gerekir. Margins penceresinde kenar boşlukları, header penceresinde rapor başlığı, footer sekmesinden alt bilgi düzenlenebilir.

Options
sekmesinde zaman çizelgesinin başlangıç tarihi için proje startını, bitiş tarihi için ise proje bitişi seçeneği seçilir. Böylece hazırlanan gant şemasının tamamı çıktıda gözükmüş olacaktır. Alttaki print menüsünde çıktıda olması istenen seçenekler belirlenir. Eğer sadece gant şemasının çıktısı alınacaksa diğer seçenekler pasif hale getirilmelidir. Arayüzün tamamının çıktısı için tekrar sayfa ayarlarına gelinip çıktıda görünmesi istenen diğer seçenekleri de aktifleştirilir. Print butonuyla hazırlanan raporun çıktısı alınır. 

18.Financial Periods 

Projenin finansal dönemleri oluşturulmak istenirse Admin sekmesinde bulunan finansal periyotlar seçeneği kullanılır. Proje başlangıç ve bitiş tarihleri girilerek finansal dönemler oluşturulur. 
Oluşturulan finansal dönemleri kaydetmek için tools sekmesinden dönem performansını sakla seçeneği tıklanır. 


Malzeme, işçilik gibi giderleri tabloda görmek için kullanıcı ayarları bölümünden finansal dönemler tanımlanır. Sağ tıklanıp kolonlar penceresine geçiş yapılır. 

Sütun penceresinde Financial Periods seçeneğini tıklandığında işçilik veya malzeme gibi seçenekler görülür. Malzeme maliyeti aktivite tablosunda görmek istenirse material cost seçeneği sütunlara eklenmelidir. Eğer işçi maliyeti görülmek istenirse labor cost seçeneği eklenir. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Ara

Hakkımızda

Yerli Akademi

Sosyal

Kategoriler

Youtube Kanalı

Yerli Akademi